Kaatsblessures

Geplaatst op

Het kaatsseizoen in Fryslân is in volle gang! Bij deze dynamische sport is de belasting voor de schouder en arm intensief en wij zien dan ook regelmatig blessures aan de arm, schouder en pols tijdens het kaatsseizoen in onze praktijk. Vooral met het belangrijkste kaatsevenement, de PC in Franeker op 2 augustus 2023, in het vooruitzicht, is het van cruciaal belang om blessures te voorkomen en tijdig te behandelen. Bij Fysio 0519 in Dokkum zien we kaatsers van elk niveau en begrijpen we het belang om snel weer fit te zijn en staan we paraat om kaatsers te ondersteunen, zodat ze optimaal kunnen presteren gedurende het seizoen. In dit artikel bespreken we het ontstaan van mogelijke blessures en tonen we hoe onze behandelingen kunnen helpen.

Belasting op de arm en schouder tijdens het kaatsen

Tijdens het kaatsen worden de arm en schouder blootgesteld aan aanzienlijke belasting. Het slaan van de bal zet druk op de pols en onderarm, terwijl de schouder verantwoordelijk is voor het genereren van de juiste kracht, snelheid en stabiliteit van de slagen. Deze intensieve en herhaalde belasting kan tijdens lange wedstrijden leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten, met als gevolg blessures.

Behandeltechnieken bij Fysio 0519

Bij Fysio 0519 in Dokkum bieden we diverse behandeltechnieken aan die kunnen helpen bij blessures aan de arm, schouder en pols. Onze deskundige fysiotherapeuten zijn onder andere gespecialiseerd in manuele therapie, dry needling en medical taping. Deze technieken hebben stuk voor stuk bewezen effectief te zijn bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het bevorderen van het herstel.

Manuele therapie: Met behulp van hands-on technieken kan een fysiotherapeut de gewrichten mobiliseren en de spieren ontspannen, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionaliteit.

Dry needling: Deze techniek richt zich op het inactiveren van triggerpoints (knopen in de spieren) door middel van het plaatsen van dunne naalden. Dit kan helpen bij het verlichten van spierspanning en pijn.

Medical taping: Door gebruik te maken van speciale elastische tapes kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden aan gewrichten, spieren en pezen. Dit kan de stabiliteit verbeteren, de belasting verminderen en het herstelproces bevorderen.

De rol van de fysiotherapeut

Bij Fysio 0519 in Dokkum speelt fysiotherapie niet alleen een belangrijke rol bij de behandeling van blessures, maar ook bij het voorkomen en optimaliseren van de prestaties van kaatsers. Voorafgaand aan het seizoen kan de fysiotherapeut helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt trainingsprogramma om blessures te voorkomen. Gedurende het seizoen kan de fysiotherapeut advies geven over trainingsintensiteit, blessurepreventie en herstelstrategieën om kaatsers te ondersteunen bij het behalen van hun doelen.

Conclusie

Helaas komen blessures aan de arm, schouder en pols vaak voor bij het kaatsen. Bij Fysio 0519 in Dokkum begrijpen we de fysieke belasting waaraan kaatsers worden blootgesteld tijdens wedstrijden en bieden we verschillende behandeltechnieken om blessures te behandelen en te voorkomen. Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om kaatsers te ondersteunen bij het bereiken van optimale fitheid, zodat ze kunnen uitblinken op het veld. Aarzel niet en maak een afspraak zodra klachten je belemmeren om op je gewenste niveau te presteren.