Een veel voorkomende blessure: De lopersknie

Geplaatst op

Hardlopen is een prachtige sport en een passie voor velen. Zeker in het voorjaar wanneer de avonden weer langer duren gaan veel mensen weer een poging doen om hun kilometers in de buitenlucht te gaan opbouwen. Maar wat als een blessure roet in het eten gooit en je niet meer kunt genieten van het hardlopen? Een van de meest voorkomende blessures onder hardlopers is de lopersknie, ook wel bekend als het iliotibiale band syndroom. In dit item bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden van een lopersknie, zodat je snel weer kunt genieten van pijnvrije hardloopsessies.

Oorzaken van een lopersknie:

Er zijn verschillende redenen waardoor een lopersknie kan ontstaan. Een te snelle opbouw van je hardloopintensiteit of -afstand kan overbelasting veroorzaken, net als onregelmatig trainen. Het onvoldoende rekening houden met hersteltijden van verschillende trainingsprikkels kan ook bijdragen aan het ontstaan van een lopersknie. Daarnaast kan een gebrek aan kracht in de heup- en bilspieren, evenals een onevenwichtige looptechniek, gebrek aan lenigheid, de belasting op de knie verhogen en uiteindelijk tot klachten leiden.

Symptomen van een lopersknie:

Een lopersknie gaat vaak gepaard met typische klachten. Hardlopers ervaren vaak pijn aan de buitenzijde van de knie, net boven het kniegewricht. Deze pijn kan erger worden tijdens het hardlopen, vooral bij langere afstanden of over heuvelachtig terrein lopen. Na afloop van de training kunnen klachten worden gevoeld tijdens traplopen. Naast pijn kan er ook sprake zijn van een brandend of schurend gevoel langs de buitenzijde van de knie. Soms is er ook sprake van zwelling.

Behandelmogelijkheden:

Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar bij Fysio 0519 om een lopersknie effectief aan te pakken. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste aanpak op basis van jouw specifieke situatie. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

  • Massage technieken: Massagetherapie kan helpen bij het ontspannen en losmaken van de spieren rondom de knie, waardoor de spanning op de iliotibiale band wordt verminderd.
  • Dry needling: Deze techniek maakt gebruik van dunne naalden om triggerpoints in de spieren te deactiveren en de doorbloeding te verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van herstel.
  • Aanpassing van trainingsschema: Een fysiotherapeut kan je begeleiden bij het aanpassen van je trainingsschema, zodat je belasting op de knie geleidelijk wordt opgebouwd. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen en het herstel te bevorderen.
  • Oefeningen onder begeleiding: Gerichte oefeningen kunnen helpen bij het versterken van de heup- en bilspieren, het verbeteren van de looptechniek, het vergroten van de belastbaarheid, het verbeteren van de coördinatie en het vergroten van de lenigheid. Een fysiotherapeut kan een persoonlijk oefenprogramma opstellen en je begeleiden bij de uitvoering ervan.

Conclusie:

Een lopersknie kan een frustrerende blessure zijn voor hardlopers, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om uiteindelijk weer pijnvrij op het gewenste niveau te kunnen hardlopen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een geleidelijke opbouw van je training, het luisteren naar je lichaam en het tijdig inschakelen van professionele begeleiding voor de klachten erger worden. Maak een afspraak met een fysiotherapeut bij Fysio 0519 in Dokkum voor een persoonlijk behandelplan en laat je niet langer weerhouden van je hardloopplezier!